Mesto rozšírilo kamerový systém, obsluhovať ho budú hendikepovaní

09.02.2010 Prešov

Prešov 9. februára (TASR) – Mesto Prešov rozšírilo kamerový systém o ďalšie kamery, ktorými bude Mestská polícia (MsP) monitorovať ulice na sídliskách Sekčov a Šváby.
V tejto súvislosti vybudovali aj nový dispečing v priestoroch MsP na Justičnej ulici. Jeho obsluhu budú zabezpečovať zamestnanci na chránených pracovných miestach.
\"Podarilo sa nám vytvoriť bezpečnostný systém, ktorý určite zvýši ochranu majetku, ochranu zdravia a bezpečnosti občanov. Sme veľmi radi rovnako, že môžeme vytvoriť osem nových pracovných miest pre hendikepovaných v rámci chránenej dielne, \" povedal dnes po slávnostnom otvorení dispečingu primátor Pavel Hagyari.
Náklady na rozšírenie monitorovacieho systému vrátane vybavenia dispečingu dosiahli približne 30.000 eur. Podľa Hagyariho 26.000 eur zaplatil štát v rámci spolupráce mesta a Policajného zboru (PZ) a zvyšné peniaze vyčlenilo v rozpočte mesto.
Náčelník MsP Ján Andrejko doplnil, že podobne ako v iných mestách sa prioritne začal monitoring budovať v centre, kde majú v súčasnosti 12 otočných a štyri stacionárne kamery.
\"My sme sa rozhodli ísť ďalej. Dve kamery máme na sídlisku Šváby, ktoré monitorujú celé centrum sídliska a ďalšia je vedľa tohto pracoviska. Tento rok by sme chceli rozšíriť kamerový systém minimálne o štyri ďalšie kamery, \" uviedol Andrejko.
Platy ôsmich zamestnancov dispečingu bude v nasledujúcich troch rokoch refundovať štát na základe dohody s Úradom práce sociálnych vecí a rodiny. Výberové konanie sa uskutočnilo koncom minulého roka a záujem o túto prácu prejavilo viac ako 50 uchádzačov.
Podľa Andrejka museli spĺňať niekoľko podmienok. Ich telesné postihnutie je minimálne 41 percent, museli napríklad disponovať lekárskym potvrdením, že majú v poriadku zrak a môžu vykonávať prácu v noci. Zároveň ich hendikep nesmel byť prekážkou vo verbálnej komunikácii.
\"Som spokojná a veľmi rada. Je pre mňa veľkou pomocou, že robím len štyri hodiny denne. Môj zdravotný stav mi nedovoľuje robiť viac, \" konštatovala nová pracovníčka dispečingu Mariana Olejárová. Tá sa bude spolu so svojimi kolegami striedať v štvorhodinových pracovných zmenách.
Iniciatívu mesta v tejto oblasti víta aj Okresné riaditeľstvo PZ v Prešove. Jeho riaditeľ Dušan Sabol je presvedčený, že občania v treťom najväčšom meste na Slovensku sa budú od dnešného dňa cítiť bezpečnejšie.
\"Tento systém nám pomáha pri riešení uličnej kriminality. Samozrejme, zabezpečí aj to, aby sme boli rýchlejší a tým zabránili škodlivým následkom, ktoré môžu nastať, \" podotkol Sabol.
 

Vyberte región